Pssstt, de pincode van mijn recreatiebank is 3466

terug

Vakanties zijn kostbaar aan het worden. Tot voor kort waren ze in alle vormen en in grote getale voorhanden en nu slechts sporadisch beschikbaar, zeker als overheden nog langer in de verkrampingsmodus blijven staan.

Van oudsher bewaarde je kostbaarheden in de kluis van de bank. Mogelijk moeten we de toegenomen waarde van vakanties ook weer ouderwets koesteren om zo op termijn ook de meerwaarde weer te verzilveren.

Niet voor iedereen, alleen voor mensen met vitale beroepen. Positief discrimineren mag namelijk sinds Corona …..

Heb jij een vitaal beroep?

Iedereen die weleens de verkeerde ober op het terras heeft aangetroffen of een hork bij een receptie weet dat werken in de vrijetijdssector ook graadmeters kent voor de vitaliteit van je vakantie. Gastgerichtheid en klantvriendelijkheid bijvoorbeeld zijn bepalend voor de stemming op het terras, in het café of op de camping. Medewerkers die in de vrije tijd werken, hebben daarom wat ons betreft ook een vitaal beroep. Punt uit. Kook lekker zelf thuis als je het er niet mee eens bent of ga op vakantie in Gardenia of Balkonia. Have fun!

Maar dat wil je natuurlijk niet…

Het is belangrijk te weten dat lang geleden toen parabels nog niet begonnen met………. de wolf en het mondkapje…………. het ook best lastig was om goed personeel te krijgen in de horeca en recreatiesector. Tegelijkertijd waren de arbeidsomstandigheden ook niet altijd state of the art. Van het een komt het ander…..

Afijn, als je er dus van uit gaat dat elke gast belangrijk is, dat we personeel als vitaal en bepalend moeten zien en dat het personeelstekort over enkele maanden weer een probleem als vanouds is, dan kunnen we de arbeidsvoorwaarden mogelijk nu al een flinke boost geven door elke medewerker alvast de pincode te geven van de kluis met vakantie kostbaarheden.

Hoe zien we dat voor ons?

Stel dat de brancheorganisatie of enkele bepalende stakeholders in de recreatiesector een coöperatieve recreatie-bank oprichten met de fictieve munteenheid Recro’s, waar elk recreatiebedrijf in Nederland waarde-vouchers in kan brengen die vervolgens alleen te verzilveren zijn door medewerkers die in de Leisure sector actief zijn. Dan ontstaat er een extra stroom aan gasten en een wisselwerking die leidt tot aanvullende en verrassende arbeidsvoorwaarden.

Stel je stort als bungalowpark 300 Recro’s bij de recreatiebank. Dit is bijvoorbeeld goed voor 3 x een weekend verblijf op dat bedrijf. Of een sauna brengt de waarde in van 15 x een entreekaart t.w.v. 250 Recro's. De medewerkers van deze bedrijven kunnen de ingebrachte waarde elders verzilveren. Bijvoorbeeld voor een zeilcursus van 75 Recro’s, een diner voor 4 personen t.w.v. 100 Recro’s en nog een gezinsbezoek aan een attractiepark voor 125 recro’s.

Wie wil er dan niet in onze vitale sector vitaal werken en vitaal recreëren?

Wij wel in ieder geval!