Jij hebt recht op vakantie, nu de garantie nog…

terug

Jij hebt recht op vakantie, nu de garantie nog…

Bij zaken die gewoon lijken te zijn sta je minder lang stil, maar dat maakt ze niet minder bijzonder. In deze blog daarom aandacht voor het recht op vakantie.

71 jaar geleden, op 10 december 1948 werd in Parijs the Universal Declaration of Human Rights (UDHR) vastgesteld door de United Nations General Assembly. Het was uniek en voor het eerst in de geschiedenis dat fundamentele rechten werden vastgesteld.

Voor onze sector is artikel 24 interessant:

Everyone has the right to rest and leisure, including reasonable limitation of working hours and periodic holidays with pay.

Het is een recht dat dus 71 jaar later nog steeds internationaal geldt.

Het geeft een andere mindset als je je er bewust van bent hoe belangrijk de sector T&R is in dat kader. De uitdaging voor de sector zou moeten zijn om dit recht om te zetten in een collectieve garantie. Vooralsnog een illusie voor de gehele wereld, maar zeker een uitdaging voor Nederland.

Wij vinden dat elke gast die naar Nederland komt (of naar een regio in Nederland) en bijdraagt aan het behalen van de economische doelstellingen recht heeft op een leuke vakantie en positieve herinneringen. Mee eens?

“Als je gebruik maakt van het recht om je vrije tijd bij ons door te brengen dan garanderen wij je dat je naast memorabele momenten er positieve herinneringen aan overhoudt”.

ALLE ondernemers in toerisme, recreatie en horeca zouden zich hier elke dag bewust van moeten zijn, er samen aan werken en er elkaar op aanspreken bij falen, waarbij ze overigens ook een dringend beroep op overheden en inwoners in de regio mogen doen om aan dit recht of garantie bij te dragen. Als dit lukt spint iedereen er garen bij.

Collectief bewustzijn dus dat leidt tot een gezamenlijk besef om te komen tot een hogere kwaliteit voor de gehele sector. We zijn nog niet zo ver, maar we geloven hier wel in. Jij ook?

Welke kans zie jij vanuit jouw positie om dit recht om te zetten in een garantie?