Kist-kamperen: trend of truttig?

Van camping naar park tot resort. Van caravan naar camper tot chalet.

Groot, groter, grootst

De verblijfsrecreatie heeft de afgelopen jaren een transitie doorgemaakt waarbij zowel bedrijven als kampeermiddelen steeds kolossaler werden.

 

Voor de een draait het allemaal om massa is kassa, volgens de ander zijn we doorgeschoten en moeten we terug naar de basis.

Deze transitie zet waarschijnlijk wel door maar heeft mogelijk ook haar grens bereikt!

 

 

Onbalans

In 2022 zijn volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) 7% minder recreatiewoningen in Nederland verkocht dan in 2021. Het duurdere aanbod vindt minder gemakkelijk een nieuwe eigenaar. De perceeloppervlakte van de in 2022 verkochte recreatiewoningen is met 400 m2 stabiel gebleven ten opzichte van 2021. De woonoppervlakte van de verkochte woningen is in 2022 gemiddeld iets kleiner dan in 2021. Deze kwam uit op 68 m2 en daarmee voor het eerst in bijna 20 jaar onder 70 m2. Tegelijkertijd zien wij nog steeds dat camping na camping verdwijnt en de chaletisering doorzet.

Kist-kamperen

Niet iedereen volgt deze ontwikkeling of ziet zichzelf passen bij het nieuwe aanbod. We spraken voor deze blog met de familie Boersma uit Wageningen die nog heilig gelooft in het traditioneel kamperen. Men gaat met de auto naar Lauwersoog, waarna men alle benodigde kampeerspullen in een oude appelkist stouwt.

De auto blijft aan de wal staan en men huurt een fiets op het eiland. De kist wordt afgeleverd op camping Seedune op Schiermonnikoog en het avontuur kan beginnen. Men doet dit al 25 jaar en men houdt een warm pleidooi voor het behoud van de traditionele kampeerterreinen die Nederland ook nog gelukkig kent. Wat ons betreft heeft men een punt. Waar de reguliere sector alweer klaar is met het containerbegrip ‘beleving’ en zich nu richt op de ‘ware betekenis’, is het op deze camping nooit anders geweest. Tussen de tenten broedt een scholekster. Het nest is afgezet met linten en wordt gerespecteerd door de kampeerders. Er lijkt sprake te zijn van een balans in economie en ecologie. Rinse Boersma: ‘We komen hier al 25 jaar, dezelfde plaats, hetzelfde uitzicht. En ja we hebben echt wel meer gezien van de wereld dan deze plek, maar deze manier van vakantie vieren blijft ons steeds weer bekoren’.

Natuurkamperen

Twee dagen later zijn we te gast bij de opening van camping De Meinweg van Huttopia. Waar voorheen een camping lag met vaste plaatsen en veel ongewenste bewoning ligt nu een natuurcamping. De transitie dwingt respect af. Ook hier ontstaat het gevoel alsof we terug in de tijd reizen. Het past in elk geval bij de uitdaging om duurzamer te ondernemen.

Betekenis geven aan duurzaam ondernemen

We gaan de geschetste nostalgie op recreatiebedrijven niet overal terug krijgen. Dat past ook niet bij iedere recreant en een mooie recreatiewoning of een ruime camperplaats is voor een ander type gast ook een verademing. Maar het kist-kamperen is wel een beeld wat ons nog een tijd bij blijft als we schrijven en spreken over trends & ontwikkelingen.

Turen in een glazen bol lijkt niet altijd nodig, gapen in een oude appelkist werkt ook.

Als ondernemer zijn de onderstaande tien tips wellicht een basis om nog eens met een andere bril naar je bedrijf te kijken als je ook duurzaam wil ondernemen.

1. Het WAAROM van jouw handelen wordt belangrijker dan het HOE en het WAT.
2. Stel het gemeenschappelijk belang boven jouw persoonlijk gewin.
3. Kies voor duurzaamheid als nieuwe eigenheid.
4. Heb oog voor collectief rentmeesterschap en zoek daarbij de balans tussen economie en ecologie.
5. Ondernemen is geen eindig spel, maar juist oneindig.
6. Baseer je besluiten rondom rendement op lange termijn.
7. Focus niet op het vervullen van kortstondige behoeften.
8. Streef betekenisvolle groei na (in plaats van groeien om het groeien).
9. Hou vast aan je gewenste doelgroep en voorkom oneigenlijk gebruik.
10. Leg de verbinding met je omgeving.

 

En wil je als consument de ervaring van kist-kamperen eens zelf ervaren, wacht dan niet totdat je dood bent en je vanzelf …………nou ja, je begrijpt het wel.