Onze Blogs

Waar creëer jij je eigen akwart experience?

Tijdens een bezoek in Elst valt ons deze lantaarnpaal op. We bedoelen niet de verwijzing naar knooppunt 16, maar het bruine bordje met de tekst: Akwart Experience, voorzien van een icoon van een fototoestel. Een beetje awkward is het wel als je in de sector werkt en niet direct weet wat het betekent. Maar wees eerlijk, weet jij meteen wat het is? Komt ie, het gaat om een Instagram-museum. 

Wa is da?

Tom Grosveld definieert een Instagram-museum (Het Parool 2020) als volgt:

“Een gebouw met ruimte-vullende, interactieve installaties en decors die bijzonder fotogeniek zijn en waar bezoekers content’ creëren door onderdeel te worden van de installaties, er staan medewerkers die je helpen bij het kiezen van de perfecte pose. Je kunt selfies nemen of even lachen naar een van de camera’s van het museum. Na afloop heb je met een beetje mazzel genoeg foto’s om je Instagrampagina weer een paar weken draaiende te houden”.

Vergeet Schiphol

We hebben het gevoel in Elst het toeristisch centrum van de toekomst in te stappen en daar worden we vrolijk van. De nieuwe generatie hoeft niet meer naar Australië om een selfie te schieten op de Uluru en zwemmen met Dolfijnen in Mexico is ook zo 2019. Vergeet Venetië, vergeet Hawaii, vergeet Schiphol. Het is hier en nu, gewoon je eigen momentum creëren in Elst en klaar. Je ervaring delen op Instagram en huppakee weer 100 vrienden voor het leven.

Beleven in plaats van bereizen

We lazen in dat kader een gedegen artikel op Blendle met als kop: Over de grens. Het toerisme van de toekomst.

“Even bleef het overal stil. Op de meeste dichtbevolkte toeristische bestemmingen was geen vakantieganger te bekennen. Uitspanningen lagen er troosteloos bij. Nu trekken massa‘s net, of niet, ingeënte mensen weer de wijde wereld in. Ook vóór corona was het al duidelijk: als we natuur en steden willen sparen, moeten we onze manier van reizen gaan veranderen. Maar hoe?”

Weinig, minimaal en intensief

Niet iedereen wordt gillende gek van Elst. Een van de andere oplossingen die wordt aangedragen is de creatie van ‘microavonturen’. De creatieve mensen onder ons verzinnen ze zelf. Slapen in je eigen voortuin, de laatste trein nemen en kijken waar je uitkomt, dezelfde artikelen kopen in de supermarkt als de persoon voor je en daar mee koken. Een 3 daagse trektocht plannen rondom je eigen gemeentegrenzen. Alastair Hymphreys definieert in het artikel een microavontuur als een kleine vlucht in de naaste omgeving die iedereen ’s avonds of in het weekend kan ondernemen. Dat alles volgens de formule: weinig voor nodig, minimale voorbereiding, intensieve ervaring. Laten we eerlijk zijn, het wordt niet de vervanging van alle grootste wereldreizen die op je bucketlist staan, maar het helpt deels ook weer om anders te denken.

“Door microavonturen herkreeg ik mijn geestelijke gezondheid, want ze zorgden voor een dosis wildernis, stilte en fysieke inspanning in mijn leven,’ vertelt Alastair Humphreys. Op het verlangen naar verre reizen hebben microavonturen hetzelfde effect als een proteïnerijk tussendoortje op stevige trek: ze zijn geen vervanging voor de gewone maaltijd maar ze vullen die aan door in korte tijd een intensieve ervaring te bieden”. 

Stevige impuls aan je omzet

Het Instagram museum is een prachtig nieuw concept, maar het is volgens ons snel achterhaald als het niet constant wordt vernieuwd. Dit in tegenstelling tot microavonturen die je elke minuut overal kunt uitvoeren. Er hoeven geen attractieparken voor te worden aangelegd en er hoeft geen infrastructuur voor te worden opgebouwd. Alle benodigdheden voor een microavonturier zijn er immers al. Maar helaas is niet iedereen even creatief. Een handje helpen kan geen kwaad.

Welke gemeente wordt in 2022 uitgeroepen tot de “place to be”voor miniavonturen? Op basis van co-creatie met jongeren uit eigen gemeente zijn vast waanzinnige concepten uit te werken zonder dat het een investering kost. Durf eens te experimenteren.

  • Slapen in het park.
  • Fietsen door een museum.
  • Dineren in de kerktoren.
  • Speurtocht door het rioolstelstel van de stad.
  • Jouw buurt, mijn buurt, wisselen van woonplek voor een nacht.
  • Met de hele straat samen slapen op de lokale camping.  

En welke ondernemer komt van zijn eiland af en legt de verbinding met collega’s? Als je al geen goud in handen hebt dan ligt het hiermee op straat. Raap het op en creëer je nieuwe business model. Wij garanderen je dat het geen miniavontuur wordt, maar een stevige impuls geeft aan je omzet. We zien graag straks je selfie met jaarstukken 2022 tegemoet.

It is so awkward!!

Deel ons verhaal via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp